PostHeaderIcon Zanimivosti

 • Knjiga oz. priročnik DIDEL DIDEL DOJSA, izdan pri Zavodu za šolstvo, predstavlja pesmice in igrice za spodbujanje otrokovega govora.  Z njimi spodbujamo otrokov socialni razvoj in motoriko ter čustveni razvoj. Priročnik je namenjen krepitvi in razvoju otrokove jezikovne zmožnosti v njegovem najzgodnejšem obdobju. Avtorica je Bernardka Lesjak Skrt. Priporočamo
 • Didel_didel_dojsa
 • Našli smo nekaj zanimivega tudi za naše dedke in babice in seveda njihove zlate vnučke. V zbirki Čebelica je izšla prva pesniška zbirčica Aleša Bergerja za otroke Nono z Bleda. Sledile so nove objave v reviji Cicido in nastala je zaokrožena pesniška slikanica o vnučkih, ki prihajajo na svet in počasi postajajo vedno večji, in njihovem nonotu/dedku, ki mu vse to (pre)hitro mineva. Knjiga nosi naslov VNUČKI ROPOTULJČKI.
 • PESNIŠKO POPOTOVANJE OD IZŠTEVANKE DO KONCA ali CIPSIPILIP SIPILONKA . Zbirka pesmi za izbirčne in predrzne vas bo navdušila. Priporočamo.
 • KJE PA TI ŽIVIŠ?   Kje pa ti živiš?, ki je delo avtoric Žive Deu in Bare Kolenc ter ilustratorja Damijana Stepančiča, je dobitnica priznanja Zlata hruška 2011 v kategoriji izvirna slovenska mladinska poučna knjiga in bo kot taka objavljena v Priročniku za branje kakovostnih mladinskih knjig 2011: pregled knjižne produkcije za mladino iz leta 2010, ki ga vsako leto pripravlja Mestna Knjižnica Ljubljana - Pionirska v sodelovanju z različnimi strokovnjaki in ustanovami s področja mladinske književnosti in knjižničarstva.

 •  
 • Preproste stvari za male dlani je ustvarjalni priročnik za najmlajše, avtorice devetih ustvarjalnih uspešnic, Rade Kos. Priročnik bodo z veseljem uporabljali otroci sami ali skupaj s starši, namenjen pa je tudi vzgojiteljem v vrtcih in učiteljem v šolah kot dodatni pripomoček ali popestritev ustvarjalnega rostega časa in likovnega pouka. V priročniku boste našli raznovrstne zamisli za ustvarjanje z nazornim prikazom poteka dela po korakih in barvnimi fotografijami, za lažje delo so v pomoč tudi vzorčne predloge. Knjiga izide 31. oktobra 2011. Cena priročnika v prednaročilu je 15,90 eur., redna cena pa bo za 4 eur višja. priročnik lahko naročite na številkah 015155600 in 041805988 ali preko emaila Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. Informacije o delavnicah pa si lahko ogledate na spletni strani Allegro.

 

 • Kako očistimo srebro? Gotovo ste že opazili, da srebro sčasoma izgubi svoj lesk in potemni. Razlog je v tem, da lahko reagira z vodikovim sulfidom iz zraka ali pa z nekaterimi drugimi žveplovimi spojinami. Temna prevleka, ki jo vidimo, je srebrov (I) sulfid ali Ag2S. To prevleko lahko preprosto odstranimo kar v kuhinji. Na dno posode položimo aluminjasto folijo in nanjo damo srebrne predmete, ki jih želimo očistiti.Dodamo nekaj vode in nekaj žličk sode bikarbone (NaHCO3). Segrejemo toliko, da je voda vroča, okrog 80°C. Očiščene predmete splaknemo z vodo in jih obrišemo. Za tiste bolj radovedne pa še to: reakcija, ki se tukaj zgodi, je redoks reakcija med aluminijem in srebrovim Ag+ ionom, ki se je reduciral tako, da je nastalo elementarno srebro. Aluminij se je oksidiral v aluminijev (III) kation. Še reakcija:    3 Ag+ + Al0 → 3 Ag0 + Al+3

 

 • Prav poseben horoskop so objavili v Hiši eksperimentov. Oglejte si ga tukaj.

 

 

 • CENTER EKSPERIMENTOV MARIBOR deluje pod okriljem EKTC Maribor in predstavlja izobraževalno dopolnilo pri spodbujanju mladih k poznavanju načel naravoslovnih znanosti. Primerno za naravoslovne dneve osnovnih in srednjih šol. V centru potekajo ustvarjalne in raziskovalne delavnice, vsak prvi torek v mesecu imajo dan odprtih vrat. Več informacij pri gospe Nuši Bezek na številki 05/9080285 in na spletni strani centra.

 

 • Končno bomo tudi na našem trgu dobili knjigo za male in velike radovedneže, vse na kupu od A do Ž, bomo lahko videli v čisto novi veliki ilustrirani enciklopediji z naslovom ZNANOST. Knjiga bo izšla junija 2011 pod okriljem Mladinske knjige. Gre za prvovrsten učni pripomoček, ki otroka spremlja od osnovne do srednje šole in še na fakulteto, opremljena je z vrhunskim fotografijami. Več o knjigi si lahko prebrete v meniju Za Starše, učitelje in vzgojitelje. Nam bo šla zagotovo s slast :)

 

 • Možgančki se predstavimo je naslov knjige, ki jo lahko naročite na spletni strani Čarobnega svetaRaziskovalno potovanje od spočetja do vstopa v šolo .Pričujoča knjiga na zabaven in vsem razumljiv način izčrpno popisuje razvoj otroških možganov. Priznani avtorji ta razvoj osvetlijo z različnih zornih kotov: biološkega, psihološkega in socialnega. Vsako otrokovo izkustva, ki ga ima od spočetja dalje, na sebi lasten način vpliva na oblikovanje njegovi možganov in s tem na dojemanje in kreiranje lastnega sveta dojemanja, čustvovanja in razumevanja. V tem najzgodnejšem obdobju se tako oblikujejo vse najpomembnejše smernice, ki bodo tako ali drugače oblikovale in določale vse njegovo kasnejše življenje.Knjiga  »Možgančki se predstavimo!« nas, starše, prebuja, opogumlja in razkriva, kako pripraviti najprimernejše življenjsko okolje za najoptimalnejši razvoj notranjega življenja naših malčkov. Zelo pomemben vidik te knjige pa je poseben pristop k bralcu, staršem: Avtorji so namreč ne zatekajo k kompliciranemu razlaganju in vzvišenemu razpravljanju, temveč besedo »prepustijo« fiktivnemu otroku, ki svojim staršem pripoveduje zgodbo svojih možganov.

 

 • Založba Karantanija je izdala dve pravljici, ena pod avtorstvom Primoža Suhadolčana z naslovom Vitez brez krave, druga pa pod avtorstvom Leopoldna Suhadolčana z naslovom Mornar na kolesu. Slednja govori o mornarju Poldetu, ki je prehodil kraje naše lepe domovine. Prva knjiga je izdana ob 50-letnici bralne značke in je polna presenečenj. Naj omenimo še knjigo Ivana Sivca z naslovom Potopljeni vlak. Gre za detektivsko taborniško zgodbo, ki je napisana po resničnih dogodkihv usodnem bohinjskem trikotniku, Knjiga je nadvse napeta. Novo knjigo je izdal tudi Vid Pečjak, enkratni pisec znanstvenofantastičnih del za otroke. Nova knjiga ima zanimiv naslov: Kataklizma ali Selenino maščevanje.

 

 • V ZOO Ljubljana Vam sedaj ponujajo prav posebno uresničitev želje-postati skrbnik za živali za en dan in sicer za otroke. Če si dogodivščino lahko privoščite, bo gotovo izjemna in nepozabna.

 

 • Tehniški muzej Slovenije pripravlja aktivne počitnice za radovedne in vedoželjne. Gre za enotedenske počitnice, izbor različnih dejavnosti za otroke od 7.leta dalje. Počitnice bodo organizirali v juliju in avgustu. Več tukaj.

 

 • V Prirodoslovnem muzeju so izdali zanimivo knjigo z naslovom MUZEJSKA PRIPOVEDKA ali Miška in slonček v Prirodoslovnem muzeju. Ob izidu knjige bodo organizirali tiskovno konferenco, v sredo 16.junija ob 12.uri. Knjiga je namenjena otrokom starim od 5 do 7 let pa tudi staršem za poglobljen in samostojen ogled muzejskih zbirk.

 

 • Zanimive knjige za otroke, avtorice Helene Kraljič, so izšle pri založbi Morfem: O deklici in izgubljenem zakladu, O steklenici in izgubljenem zakladu, Zobek Mlečko pri zobozdravniku, Osel gre samo enkrat na led. Založba Morfem izdaja tudi revijo za otroke Eko velikan, namenjeno 5-11 letnikom.

 

 • V živalskem vrtu v Ljubljani organizirajo tudi  Naravoslovni dan za slepe in slabovidne.  Obiskovalci bodo živali lahko pobožali in jih pestovali. Druge primerke pa bodo spoznali s pomočjo kosti, lobanj, perja in dlake. Naravoslovni dan bodo izvedli v septembru letos. Pohvalno kajne :)

 

 • Za vse ustvarjalne radovedneže bo zanimiva knjiga ABECEDA IDEJ S SUZI, avtorice Veronike Repinc Bajrič. Avtorica na zanimiv način predstavi nekaj ustvarjalnic in prav vsako spremlja pesmica. Suzi pa pomeni: S: smej se. U: ustvarjaj z mano. Z: zabavaj se. I: igraj se.

 

 • Izšla je nadvse slastna knjiga z naslovom REČ' TORTA, avtoric, znane ustvarjalke, Rade Kos in Špele Kuhar.Torte vseh zvrsti za praznične otroške dni. "Knjiga, ki pokaže, da so priprava, peka in krašenje torte enostavni in zabavni. Da zmorejo tudi manj spretni pripraviti prijeten in zabaven pričetek rojstnega dne za vse družinske člane". Knjigo lahko naročite pri podjetju Allegro d.o.o. ali po telefonu 041805088.

 

 • Pri založbi Sidarta je izšla zanimiva knjiga z naslovom Pravljična Slovenija po pravljičnih poteh. V knjigi je opisanih 50 izletov, pripovedk in zgodb, 50 vrhunskih ilustracij za 50 poučnih in zabavni dni.

 

 • Zgodbe o zamorčku Bambuleju in vrtoglavi žirafi avtorja Frana Miličinskega Ježa ter prevod slikanice Sarino veliko srce (Peter Carnavas) je izdala založba Sanje.

 

 • Mestni muzej v Ljubljani Vas vabi na dogodivščine z žabico Ljubo in njeno sestrico Ano. Odprto imajo od torka do nedelje od 10h do 18h.

 

 • Skrinjice učenosti v Prirodoslovnem muzeju v Ljubljani so namenjene otrokom, družinam, starim staršem, vnučkom, tetam, stricem … Z njimi si lahko popestrite obisk Prirodoslovnega muzeja. V njih so shranjeni različni muzejski predmeti z navodili in namigi za reševanje zanimivih nalog.  Potrebujete le malo raziskovalne žilice in veselja do naravoslovja. Izbirate lahko med naslednjimi temami: Minerali in kamnine, Pokaži mi zobe, pa ti povem kdo si ter Čigava je hišica. Izposoja je brezplačna.

 

 • Izšel je težko pričakovan ponatis vzgojnega priročnika ZNANOST O VZGOJI, knjiga leta 2009! Priročnik govori o vzgoji otrok, v njem je opisano, da je od kakovosti nege otroka odvisno njegovo mentalno zdravje za vse življenje. Otroci, katerih čustva in občutki, celo njihovi izbruhi jeze, so razumljeni in upoštevani,  bodo v življenju zadovoljnejši od tistih, ki so se morali zgodnjim strastem odpovedati.

 

 • Morda veste, koliko vsestranskih lastnosti ima pecilni prašek? Preberite  prispevek v rubriki Za starše.

 

 • Iz vzhodnega Utaha, ZDA, sporočajo, da so našli, odlično ohranjene, fosile nove vrste dinozavrov. Ti naj bi bili največji doslej, stari 105 milijonov let. Dinozavri so dolgovrati rastlinojedi, poimenovali so jih Abydosaurus mcintoshi. (Vir: Svarog)