Za starše, vzgojitelje in učitelje

Dragi starši in strokovni delavci.

Upamo, da ste navdušeni nad našim protalom in da ga boste pridno uporabljali ter širili znanje med radovednimi malčki in znanja željnimi osnovnošolci.  Vsebine ne bi starostno omejevali, saj so lahko lahki eksperimenti tudi primerni in zanimivi za šolarje. Preproste eksperimente lahko tudi nadgradimo in tako postanejo prave raziskovalne naloge.

Zavedamo se, da marsikdo od vas ni strokovno dovolj podkovan, da bi znal odgovoriti na prav vsako vprašanje. Prav zato je ta rubrika namenjena vam. Pomagali vam bomo razumeti pojave, razširjati ideje in bogatiti znanje.

PostHeaderIcon Gostota- kaj je to?

 

Na strokovnem seminarju na temo "Naravoslovje za otroke",  je prof.dr.Krnel predstavil način, s katerim lahko otrokom predstavimo pojem gostote.

Gostota je abstrakten pojem in otroci ga kot takega ne razumejo. S poskusi pa jim lahko pokažemo, kaj to je. Tako ugotovijo, da so tekočine lahko različne, da lahko plavajo ena nad drugo in se po tem tudi razlikujejo.

Še prej pa nekaj nasvetov, ki jih v praksi včasih tudi pozabimo:

  • "poučevanje" otrok je v večji meri spraševanje. Do pravih zaključkov pridemo, če tudi mi sprašujemo in preko odgovorov otrok pridemo do ciljev;
  • vprašanja ZAKAJ pretvorimo v vprašanja KAKO (tako se izognemo prezgodnji razlagi abstraktnih pojmov, ki jih otroci še niso sposobni razumeti);
  • sprašujemo in spodbujamo mišljenje (metakognicija): Povej, kako si to naredil? Kaj še potrebuješ za nadaljevanje? Kako bi to še drugače naredil? Kaj bi še lahko uporabil? Kje je težava, kaj ne gre, kaj ne deluje? Kako to veš? Kako si to odkril?
  • Napredovanje ni početi isto in pričakovati drugačne rezultate, ampak je narediti drugače, ne pa narediti več.
  • V vrtcih radi pozabimo na "preverjanje" tistega, kar smo počeli in kar smo se naučili. Da bi se temu izognili, je odlična rešitev izdelava plakata, ki se obesi nekje na hodniku. Vsakič, ko gremo z otroci mimo, lahko pogledamo in se pogovorimo o tem, kaj smo delali. Otroci tako podoživijo aktivnost.
  • Vedno, ko načrtujemo delo, se vprašajmo: kaj bomo naredili, da si bomo zapomnili, kaj smo delali in kako bomo to sporočili drugim.

Za opis delavnice kliknite na gumbek "več".

Več ...

 

PostHeaderIcon Članek "Za dobro prakso"

V zadnji številki strokovne revije VZGOJITELJICA, januar-februar 2010, je objavljen zanimiv članek o primeru dobre prakse z naslovom S poskusi in opazovanjem vode v naravi spoznavamo njene lastnosti, avtorica je Angeli Močnik, vzgojiteljica iz VVZ Antona Medveda Kamnik.

Strokovne delavce vabimo,da si prispevek preberejo v reviji. Aktivnosti iz prispevka pa bomo predstavili tudi v rubriki "voda teče, nič ne reče".

Povzetek članka:

Več ...

 

PostHeaderIcon Pecilni prašek

 

Pecilni prašek je nepogrešljiv v kuhinji. Tako majhen je, a tako veliko vlogo ima pri peki slastnih dobrot. Prašek ni le kemijska spojina, temveč je tudi spojina z mnogimi dobrimi lastnostmi, ustno izročilo omenja naslednje:

  • Beljenje zob: nekaj pecilnega praška posujemo na zobno ščetko in si enkrat tedensko tako umijemo zobe. Ima učinek naravnega belila za zobe.
  • Za sijaj las: četrtino zavojčka pecilnega praška dodamo šamponu in si umijemo lase.
  • Proti mravljam: pecilni prašek je naravni odganjalec mravelj. Posujemo ga po poti, kjer se pojavljajo mravlje in že jih ni več.
  • Proti skelenju: nekaj praška zmešamo z vodo, tako da dobimo pasto. Nanesemo jo na mesto, kamor nas je pičil insket in nekaj časa pustimo delovati, nato speremo.
  • Proti neprijetnim vonjavam: v posodico stresemo pecilni prašek in jo postavimo v hladilnik. Prašek bo vpil neprijetne vonjave. Menjamo ga na 8 tednov.
  • Odstranjevalec madežev: na vlažno krpo nasujemo za noževo konico praška in podrgnemo po madežu.

Poglejmo še kemijsko plat pecilnega praška. Večino praška sestavlja SODA BIKARBONA, to je natrijev hidrogen karbonat (NaHCO3). Le ta pri 200°C razpade in tvori se ogljikov dioksid, plin, ki je kriv za vzhajanje peciva:

2NaHCO3(s)Na2CO3(s) + H2O(g) + CO2(g)

Prispevek: Saša Šuvak in Natalija Bohinc

 

PostHeaderIcon Popustljivi starši

V branje Vam ponujamo zanimiv članek, iz revije Mama, z naslovom POPUSTLJIVI STARŠI. Avtorica je Irma Veljić, prof. andr.

Starši smo včasih preveč popustljivi do otrokovih zahtev in to ne vedno v otrokovo dobro. S postavljanjem določenih pravil, ki se jih tudi držimo, ne bomo izgubili otrokove ljubezni, če so ta pravila razumna in v otrokovo korist.

Družina je osnovno mikrosocialno okolje, v katerem ustvarjamo družinsko klimo z dvo- in večsmernimi vplivi med staršema in otrokom. Vsak član družine prispeva s svojim ravnanjem k odzivnosti in tudi uspešnosti medsebojnih odnosov. Materino in očetovo spodbudno in odzivno obnašanje ima za otrokov intelektualni, socialni in emocionalni razvoj izjemen pomen; očetova vloga pa je še posebej pomembna za uspešno vzpostavljanje otrokovih stikov z zunanjim svetom – s svetom izven neposrednega odnosa z materjo. Ne moremo pa mimo dejstva, da otrok tudi sam soustvarja lasten razvoj in ni le enostaven proizvod starševske vzgoje.

Kako bo uspel izoblikovati svojo osebnost, je poleg njega veliko odvisno od vseh, ki sestavljamo družinsko skupnost.

Več ...