Za starše, vzgojitelje in učitelje

Dragi starši in strokovni delavci.

Upamo, da ste navdušeni nad našim protalom in da ga boste pridno uporabljali ter širili znanje med radovednimi malčki in znanja željnimi osnovnošolci.  Vsebine ne bi starostno omejevali, saj so lahko lahki eksperimenti tudi primerni in zanimivi za šolarje. Preproste eksperimente lahko tudi nadgradimo in tako postanejo prave raziskovalne naloge.

Zavedamo se, da marsikdo od vas ni strokovno dovolj podkovan, da bi znal odgovoriti na prav vsako vprašanje. Prav zato je ta rubrika namenjena vam. Pomagali vam bomo razumeti pojave, razširjati ideje in bogatiti znanje.

PostHeaderIcon Primer dobre prakse iz vrtca: odkrivanje gostote

Iz vrtca Prebold so nam poslali zanimivo pošto. Vzgojiteljica Mateja Matko s svojimi varovanci izvaja različne naravoslovne poskuse. Predstavljamo vam enega.

ODKRIVANJE GOSTOTE  ali PEKA JAJČK NA OKO (kot so to poimenovali otroci)

 

Opis aktivnosti

Potrebujemo: mleko ali tekoči jogurt (sobna temperatura), tempera barve, detergent (cet); več PVC-krožnikov – igrače, paličico ali žličko.

Naredimo:

Najprej si otroci ogledajo potrebščine za opazovanje in eksperimentiranje z gostoto teh snovi. Le-te skupaj vonjamo, opišemo z izkušnjami otrok.

V krožniček vlijemo za dno pokrito mleko ali tekoči jogurt, dodamo nekaj kapljic tempera barve, ki plavajo, nanje še nekaj kapljic ceta.

Barve se pričnejo prelivati. Za zaključek naj otroci sami mešajo snovi in uživajo ob tem.

Razložimo:

Poskus gostote otroci opazujejo, komentirajo, primerjajo in ugotavljajo.

Otroke spodbujamo k razmišljanju, poglabljanju o gostoti. Naj primerjajo opažene gostote snovi.

Če dodate kapljico ceta v barvni madež, ki plava na mleku (ali jogurtu), se barve začnejo same od sebe prelivati, izgleda kot, da bi bile žive. To je dokaz površinske napetosti oz. odboja med polarnimi in nepolarnimi snovmi.

Nadgradimo:

V našem poskusu odkrivanja gostote snovi, smo odkrili še nov eksperiment; in sicer: v krožniček ločeno vlijemo malo tekočega jogurta, kupček rumene tempera barve in malo ceta – nato rahlo vrtimo krožnik s temi snovmi in odkrijemo zanimiv pojav – kot bi spekli jajce na oko (tako so dejali otroci). Pomembno je, da je barva gostejša in tako tudi bolje obstoječa pri sili vrtenja. Vrtenje je neposredno povezano s centrifugalno silo, ki vleče snovi navzven.

jajček na oko?   prelivanje barv 

 Več utrinkov si boste lahko ogledali v galeriji. Kliknite tukaj.

Avtorica prispevka: Mateja Matko