Za starše, vzgojitelje in učitelje

Dragi starši in strokovni delavci.

Upamo, da ste navdušeni nad našim protalom in da ga boste pridno uporabljali ter širili znanje med radovednimi malčki in znanja željnimi osnovnošolci.  Vsebine ne bi starostno omejevali, saj so lahko lahki eksperimenti tudi primerni in zanimivi za šolarje. Preproste eksperimente lahko tudi nadgradimo in tako postanejo prave raziskovalne naloge.

Zavedamo se, da marsikdo od vas ni strokovno dovolj podkovan, da bi znal odgovoriti na prav vsako vprašanje. Prav zato je ta rubrika namenjena vam. Pomagali vam bomo razumeti pojave, razširjati ideje in bogatiti znanje.

PostHeaderIcon Pecilni prašek

 

Pecilni prašek je nepogrešljiv v kuhinji. Tako majhen je, a tako veliko vlogo ima pri peki slastnih dobrot. Prašek ni le kemijska spojina, temveč je tudi spojina z mnogimi dobrimi lastnostmi, ustno izročilo omenja naslednje:

  • Beljenje zob: nekaj pecilnega praška posujemo na zobno ščetko in si enkrat tedensko tako umijemo zobe. Ima učinek naravnega belila za zobe.
  • Za sijaj las: četrtino zavojčka pecilnega praška dodamo šamponu in si umijemo lase.
  • Proti mravljam: pecilni prašek je naravni odganjalec mravelj. Posujemo ga po poti, kjer se pojavljajo mravlje in že jih ni več.
  • Proti skelenju: nekaj praška zmešamo z vodo, tako da dobimo pasto. Nanesemo jo na mesto, kamor nas je pičil insket in nekaj časa pustimo delovati, nato speremo.
  • Proti neprijetnim vonjavam: v posodico stresemo pecilni prašek in jo postavimo v hladilnik. Prašek bo vpil neprijetne vonjave. Menjamo ga na 8 tednov.
  • Odstranjevalec madežev: na vlažno krpo nasujemo za noževo konico praška in podrgnemo po madežu.

Poglejmo še kemijsko plat pecilnega praška. Večino praška sestavlja SODA BIKARBONA, to je natrijev hidrogen karbonat (NaHCO3). Le ta pri 200°C razpade in tvori se ogljikov dioksid, plin, ki je kriv za vzhajanje peciva:

2NaHCO3(s)Na2CO3(s) + H2O(g) + CO2(g)

Prispevek: Saša Šuvak in Natalija Bohinc